Форма за търсене

Фестивал "Дефиле на младото вино" 2021

26/11/2021 - 28/11/2021
Харесва ли ви?
Рейтинг: 
No votes yet

ЗАПОЧВА 13-ТОТО ИЗДАНИЕ НА „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“ В СТАРИЯ ГРАД

На 26-ти ноември, петък, започва тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“, което се провежда традиционно в последния уикенд на ноември. Тази година това са дните -  26, 27 и 28 ноември. Възрожденските къщи в Стария град на Пловдив отново ще отворят гостоприемно врати за срещи с приятели, дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления. 13-тото издание се провежда под патронажа на Министерство на туризма на Република България.

Организатори на Дефилето са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии - Пловдив, всички партньори, участници в „Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

“Дефиле на младото вино“ се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

Откриването е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч., „Дионисиево шествие“ съпроводено с ансамбъл „Тракия“ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч. официалните гости ще приветстват участниците.

Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ заедно ще дадем официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:
●       26 ноември - от 14:00 до 18:00 ч.
●       27 ноември - от 11:00 до 18:00 ч.
●       28 ноември - от 11:00 до 17:00 ч.

Движението, престоят и паркирането на автомобили по ул. „Съборна“, в района на кръстовището с ул. „Митрополит Паисий“, се ограничават на 26 ноември (петък) от 13:30 до 14:30 ч. Временната организация се въвежда заради официалното откриване на „Дефиле на младото вино“.

Ще имате възможността първи да дегустирате от младите вина /реколта 2021/ на участващите винопроизводители. Очакват Ви над 250 вида пивки, български вина. Не пропускайте възможността да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, за да се почувствате като истински професионалисти по време на дегустациите.

Припомняме на всички винолюбители, че дегустацията се осъществява с жетони. ЕДИН ЖЕТОН е равен на ЕДНА ДЕГУСТАЦИЯ. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От тях ще може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.

Участниците в „Дефиле на младото вино“ достигнаха рекорден брой – 60, от които 42 винопроизводители и 15 производители на храни и продукти и 3 съпътстващи участника. Те ще бъдат разположени в дворовете на 16 от възрожденските къщи на Стария Пловдив. Тази година има и две нови локации – „Галерия Джуркови“ и Къща „Недкович“. За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма за втора поредна година подкрепя „Дефиле на младото вино“2021, като участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“.

Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Отбележете присъствието си на „Дефиле на младото вино“ 2021 и поканете Вашите приятели, за да се насладите заедно с нас на феерия от вкусове и емоции! Информационна кампания вече тече в социалните мрежи – представяне на локациите, участниците, както и важна информация свързана с организацията на събитието.

Експертна комисия, излъчена от Университета по хранителни технологии, ще оцени качествата на младите вина, представени на фестивала и ще отличи победителите в конкурса „ДИОНИС“ по време на „Вечер на майсторите на виното“. „Голямото“ жури, състоящо се от посетителите на фестивала, попълнили дигитални анкетни карти, ще определи „НАЙ-ДОБРО МЛАДО ВИНО 2021“ в категориите - червено, бяло и розе,  победителите ще получат плакети, а няколко късметлии, които са гласували - бутилка вино.

 „Дефиле на младото вино“ ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министъра на здравеопазването. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Каре с информация по въпроса е поместено и в печатните брошури на събитието. Входовете на локациите ще бъдат организирани в еднопосочно движение, като в самите локации насочващи стрелки ще регламентират посоката на движението. Апелираме посетителите на фестивала да носят своите лични предпазни маски и да ги свалят само по време на дегустация и хранене. Не се струпвайте на големи групи и се движете само в компанията на най-близките си приятели или семейство. Преди всичко, всеки носи лична отговорност.

За спазване на въведените мерки ще апелират и съблюдават студенти от партньора на фестивала - Медицински университет - Пловдив. Те ще бъдат с отличителни знаци и по всички локации.

За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.

Фестивалните локации в които ще може да дегустирате младо вино са: Галерия „Джуркови“, Ресторант „Филипополис“, Ресторант „Граждански клуб“, Резиденция „Тракат“, Къща „Бирдас“, Музейна аптека „Хипократ“, ГХГ - Експозиция „Златю Бояджиев“, ГХГ - Eкспозиция „Икони“, Регионален етнографски музей, Балабанова къща, ГХГ - Експозиция Енчо Пиронков, Къща „Георгиади“, Къща „Никола Недкович“, Къщата „Иван Черноземски”, Ресторант „Алафрангите“ и Резиденция „Тракийски стан“.

ПРОГРАМА ЗА „ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО“ - 2021

26 ноември (петък)

13:00 часа - „Дионисиево шествие“ съпровождано от ансамбъл „Тракия“ и бог Дионис.

пл. „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив;

14:00 часа - Официално откриване с участието на ансамбъл „Тракия“ и официални гости. Отваряне на първата бъчва от бог Дионис. Началото на Стария град /ул. „Съборна“ 2-4/. При лошо време на Римския стадион;

14:30 часа - Начало на винените дегустации;

Очаквайте музика и танци във фестивалните локации.

27 ноември (събота)

12:00 часа – Работилница за свещи във винени чаши – с предварително записване. Тракийски стан.

14:00 часа – „Непознатите лица на мавруда“  | Вход свободен

Презентация и дегустация на бял, сив, варненски и десертен мавруд.

Етнографски музей, щанда на Аграрен университет.

15:30 часа - „Бинго ВИНО“ – игра със състезателен характер

Резиденция Тракийски стан - тераса

Очаквайте девическа хорова формация „Евмолпея“ да огласи фестивалните локации.

28 ноември (неделя)

12:00 часа - Йога с вино и Фам – Площада пред църквата Св. св. Константин и Елена на ул. „Съборна“

14:00 часа – „VR & ВИНО - изживяване от ново поколение“ – презентация и демонстрация на БМ Вижън - Къща „Иван Черноземски“

ФОТО КЪТ – през трите дни на фестивала търсете подвижния фото кът на „Дефиле на младото вино“. Не пропускайте да се снимате с Чашата на Дефилето.

За връзка с организаторите:
+359 894 321 401 / +359 888 909 960
wineshowplovdiv.events / [email protected]
www.facebook.com/MladoVino
https://www.instagram.com/young_wine_festival_plovdiv/

Спонсори: „Техно Акташ“ АД, „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД

Партньори и приятели: „Михалково“ АД, „Ледена Епоха“, „Енко Пластикс” ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, ETNHost, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Галерия „Джуркови“, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Медицински университет – Пловдив, КЦ „Тракарт“, „Орфей Клуб Уелнес“ АД, „СлоуТурс.БГ”, Българска асоциация на винените професионалисти, Ресторант „Чорапъ“, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Държавна Опера - Пловдив, Свещи „От любов“, Къща за гости „HillHouse“, Сдружение „Младежи БГ“, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р А.Златаров“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив.

Медийни партньори: Катра ФМ, БНР – Хоризонт, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Вестник „Марица“, Дарик Радио, Под тепето, Капана.БГ, TrafficNews.bg,  Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“ ЕООД, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, Филибето.

*Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

  • Организатор
  • Сдружение "Съвет по туризъм" Пловдив
  • Телефон
  • https://www.facebook.com/MladoVino/
  • Е-поща
  • [email protected]


Коментар