Форма за търсене

Изложба "Извън времето"

01/10/2021 - 15/10/2021
Харесва ли ви?
Рейтинг: 
Average: 5 (1 vote)

Изложба на творби, изработени по проект Извън времето - отворено ателие по керамика и керамични творби изпалени по техниката Раку.

Изложбата се открива на 1 октомври и продължава до 15 октомври в галерия Лабиринт, Пловдив. Вход: свободен

Техниката на изпичане по метода „Раку” на кратко започва с изваждане на глинените предмети нажежени от горещата пещ. Поставят се в метални съдове и се затрупват с органични запалими материали - дървесни трици, хартия, слама, сухи листа. Възпламенени те се затварят с капак, получава се безкислородно горене. Керамичната повърхност се напуква от термичният шок, образуват се характерни метални отблясъци според използваните глазури и метални окиси.

„Раку” буквално преведено означава - радост, удоволствие, задоволство, също значи и най-добрият в целия свят. В същността си „Раку” е вид японска керамика, от 16-ти век, традиционно използвана в чаената церемония.


В отвореното ателие по проекта се включат между 10 и 12 участници – художници керамици и артисти от други сфери на изкуството - скулптора, живопис.


Взаимното вълнение и любов към глината е обединяващото звено на художници от различни области на изкуството около идеята на проекта. И така както само керамиката е способна да обедини в едно всички изобразителни средства - пластика, триизмерност, релеф, графика, контраст, живопис, цвят и дори звук. Завършените творби без съмнение ще са натоварени с емоция и силно преживяни от авторите, минали буквално през огъня, което е спецификата на работата с керамика.

Участниците в проекта имат изключителната възможност за среща и колаборация между професионално ангажирани творци, които чрез това своеобразно професионално предизвикателство, колективно ще опознаят един нов и алтернативен метод.

Основната цел на проекта е да запознае широката публика с изкуството на керамиката и най-вече високата и художествена стойност. Керамиката като рожба на земята, въздуха, водата и огъня винаги ни напомня за нещо древно, безценно наследство, непреходно – за нещо извън времето.


Проектът на София Георгиева Христозова-Йорданова и е част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата.

  • Организатор
  • София Георгиева Христозова-Йорданова
  • Телефон
  • -
  • Е-поща
  • [email protected]
  • Вход
  • Вход свободен


Коментар