Search form

You are here

Стартира 54-ти Международен фестивал на камерната музика – Пловдив, 2018

How do you like it?
Рейтинг: 
Average: 3.5 (2 votes)

Тазгодишната програмата на Международния фестивал на камерната музика – този най-дългогодишен фестивален форум в Пловдив, провеждан ежегодно, без прекъсване, вече 54 години, включва девет концерта и участието на изпълнители от Великобритания, Германия, Русия, Испания, Румъния, Украйна, Чехия, Черна гора, Коста Рика и България. 
Изкуството на камерното музициране покорява Пловдив от 10 до 21 юни на традиционната за Фестивала уникална сцена в Етнографския музей, както и на подиума на популярния пловдивски клуб Bee Bop Café.
Акцентът в 54-та фестивална програма е присъствието на млади, утвърдени и активно концертиращи на международната сцена български артисти музиканти.
Блестящият цигулков виртуоз Иво Станков и великолепният пианист Лъчезар Станков откриват на 10 юни (20:00 часа) в Етнографския музей 54-то издание на Фестивала. Двамата инструменталисти имат изключително успешна концертна кариера на международната сцена, както и многобройни изяви и авторитетна професионална дейност в Лондон, където понастоящем живеят и работят – Иво Станков като концертмайстор на оркестъра на Уестминстър, професор по цигулка в престижните лондонски учебни заведения „Гилдхол” и „Уитгифт” и артистичен директор на Лондонския фестивал на българската култура, и Лъчезар Станков като концертиращ пианист и професор по пиано в „Уитгифт” и други специализирани училища в Лондон. Заедно с ансамбъл „Станков” в концерта участват и трима стипендианти на „Уитгифт”, и тримата възпитаници в класа по цигулка на проф. Иво Станков - Кристоф Кохут (Чехия), Лука Перазич (Черна гора) и Марлон Бариос (Коста Рика). В програмата: цигулкови шедьоври от Бетховен, Шопен, Сен-Санс, Изаи, Равел и Сарасате. Концертът е под патронажа на акад. проф. д-р Димитър Димитров – ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, спонсор на Фестивала.
Ценителите на клавирното изкуство ще имат удоволствието да се насладят на брилянтния стил на пианистката Ивайла Кирова (Германия) и нейният клавирен рецитал на 14 юни (20:00 часа) в Етнографския музей. Определяна от критиката като пианист-виртуоз от най-висока класа, оценена високо от знаменития Алексис Вайсенберг, Ивайла Кирова е и пример за това как българското изкуство може да бъде развивано и извън рамките на България. Като инициатор за създаването на Дружеството за популяризиране на българската музика в Германия и артистичен директор на концертния цикъл „Български музикални вечери в Мюнхен“, до сега тя е осъществила близо 20 премиери в Германия на творби от български композитори. В концерта си в рамките на Камерния фестивал Ивайла Кирова представя програма с творби от Шуберт, Шопен, Лист, Мариус Хереа, Димитър Ненов и свои авторски композиции.
На 15 юни на сцената на Етнографския музей застават също музиканти от висока класа – румънското трио „Академика”: Аурелия Симион – пианист в множество утвърдени камерни ансамбли, Михай Аиленей (кларинет) и Петря Гъйске (валдхорна) – солисти на Държавната филхармония „Молдова” в Яш, Румъния. Наред с активната си концертна дейност и тримата са носители на лауреатски, педагогически и научни звания, на награди за заслуги към музикалното изкуство. Програмата на техния концерт включва творби от немските композитори Максимилиан Хейдрих и Йохан Собек и съвременните румънски творци Сабин Пауца и Ромео Козма.
Като изпълнител в 54-то фестивално издание участва и родената в Пловдив пианистка Дина Тахтаджиева, която от години работи в Палма де Майорка като концертиращ пианист и педагог. Дина Тахтаджиева ще свири на родна сцена в дуо с испанската цигуларка Каталина Суреда – изявен солов и камерен изпълнител, концертмайстор на редица европейски оркестри. Концертът на испанското дуо на 16 юни (20:00 часа) в Етнографския музей ще зарадва почитателите на творчеството на Роберт Шуман и испанските композинори Фредерик Момпоу и Мануел де Файя. 
Единственият в тазгодишната програма вокален концерт поднасят на 17 юни (20:00 часа) в Етнографския музей изтъкнатият български баритон с ярко присъствие на международната сцена Руси Ников и украинският пианист, лауреат на множество клавирни конкурси Павел Качнов. Под надслов „Песенна вечер с избрани романси от Чайковски и Рахманинов” концертът обещава вълнуващо преживяване с красотата, богатството и съкровения свят на славянската душевност. Концертът е под патронажа на инж. Димитър Георгиев – Собственик на Козметична компания „Роза Импекс”, Почетен консул на Украйна в Пловдив, Почетен гражданин на град Пловдив, спонсор на Фестивала.
На 18 юни (20:00) на сцената на Етнографския музей е концертът на Дуо „Юника”. Кларинетистката Юлия Друх и пианистът Николай Гангнус – възпитаници на престижната руска школа, впоследствие и на Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, са носители на Специалната награда на журито от Международния конкурс „Брамс” в Австрия, 2015 г. Пред пловдивската публика те ще представят програма с произведения от творчеството за кларинет и пиано на Шуман, Брамс, Дебюси, Пуленк, както и прочутото Adagietto от Малеро

ВИЖ ПЪЛНАТА ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛАAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.