Форма за търсене

Концерт на Ива Гидикова – „Част от мен”

03/10/2022
Харесва ли ви?
Рейтинг: 
No votes yet

Концерт на Ива Гидикова – „Част от мен”
ПОНЕДЕЛНИК, 3 ОКТОМВРИ 2022 Г. ОТ 19:00 Ч.
Античен театър

Ива Гидикова представя премиерата на албума си „Част от мен“ в град Пловдив на 3 октомври.

Премиера на албума на народната певица Ива Гидикова – „Част от мен”, ще бъде представена пред жителите и гостите на град Пловдив на 3 октомври, Античен театър, от 19:00ч. През 2020 г. излиза първият й двоен солов албум „Част от мен” с 21 песни – 13 Пазарджишки и 8 авторски на фолклорна основа, по музика и текст на самата Ива Гидикова, обработка и аранжимент – Александър Тодоров, а през 2022 г. албума печели първо място в класацията ,,Надпяване” на БНР и програма Христо Ботев, категорията Албум на годината.
Публиката ще има възможността да се наслади на богато орнаментираните и красиви Пазарджишки песни от „бабината ракла”, и новите авторски песни на Ива Гидикова от различни фолклорни области на България, във всяка от които тя влага частица от душата си. Александър Тодоров залага в аранжиментите на по-различни за фолклора музикални похвати и изразни средства, така че всяка да бъде представена според характера й – от фолклорно-битова, през сватбарска до ,,етно”.
В програмата на концерта ще бъдат включени и два нови сингъла – ,,Там…високо” и ,,Люлчина песен”, чрез които певицата ще се покаже в малко по – различна светлина. ,,Там…високо” е емоционален изблик на авторката, провокиран от сближаването с природата в една от най-чистите й същности. Яркото безмензурно встъпление, съпроводено от леко мистична ритмичност, прелива в нежната мелодия на куплета и припева. В интермедията е представена силата на природата, с по-"агресивни" музикално-изразни средства. Вплитането на характерните фолклорни мотиви през цялата пиеса и съчетанието им с изразни средства от други жанрове, ясно дефинира парчето като ЕТНО-РОК. Достигането на кулминацията в песента, единението с природата; е изразено с дълбоките физически проявления вътре в човека, по време на пътя и пристигането на "върха"! Фолклорното ни многогласно пеене също е вплетено след кулминацията и отвежда към КОДАТА. Завършекът ни връща в мистичното начало на пиесата!
,,Люлчина песен”: Приспивната песен древен начин за предаване на сакрална мъдрост, информация, предания, в нашия случай и молитва. Песента е изградена от глас, съпроводен от вокално трио, които са "гръбнакът" на пиесата. Мелодията е с голям амбитус - препратка към грегорианския тип пеене, подкрепен с ортодоксален хармонизъм - преплетен с традиционния ни многоглас. За по-ясно показване на дълбочината е използвано и пиано във високата му теситура. Жанрово едва ли можем да се определи песента, понеже включва характерното българско детско "Люли, люли люлчица", с припев, наподобяващ "Многолетие" - вариант на Бортнянски, който е характерен за християнските химни. Инструменталната част не е водеща, а по-скоро съпровождаща. Песента не подчертава някой определен жанр, по-скоро е смесица от такива.
Специални участници ще бъдат: Александър Тодоров (кавал), Маринела Рангелова, Таня Стоева, Цонка Димитрова (беквокали), Иван Георгиев (гайда), Борислав Гълъбов (гъдулка), Ивелин Божанов (тамбура/китара), Явор Куманов (акордеон), Владимир Великов (клавир), Живко Иванов (ударни).

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/327737209479899

  • Организатор
  • OLDBG
  • Телефон
  • oldbg.eu
  • Е-поща
  • [email protected]
  • Вход
  • Платен
  • От къде да купя билет
  • Билетен център пред Община Пловдив / EVENTIM


Коментар